ponedeljek, 26. november 2018

Od Črnokalske utrdbe do cerkve Marije Snežne

Črni Kal je slikovita vasica, ki se nahaja tik ob regionalni cesti Koper – Ljubljana. Je značilna istrsko-kraška vas, na črnokalskem bregu, pod prepadnimi stenami kraškega roba, v zavetrni prisojni legi. V bližini vasi se nahaja avtocestni viadukt Črni Kal.V vasi stoji cerkev Svetega Valentina, katere posebnost je zvonik, nagnjen približno za meter. Pomembno arhitekturno vrednosti ima tudi Benkova hiša, ki je najstarejša podeželska hiša v koprski občini, saj napis na polkrožnem portalu razkriva, da sta jo leta 1489 zgradila mojstra Andreas in Benco. V bližnjem kamnolomu so odkrili prazgodovinsko sekiro, datirano v paleolitik in pa bronast kipec boginje Junone iz rimske dobe.

Na enem od črnokalskih ovinkov je postavljen spomenik Prekomorskim brigadam. S svojo značilno obliko treh premcev bark ponazarja pot mnogih Primorcev in Istranov, ki so se med drugo svetovno vojno  borili v teh brigadah.

Zavijemo z avtoceste in se držimo za Podgorje. Izberemo odsek desno za Črnotiče ter zavijemo na makadam cesto. Peljemo se nekaj sto metrov naprej in parkiramo. 
Od kažipota se že vidi Črnokalski grad, do katerega je par minut hoje. Nahaja se na trideset metrov visoki skali, ki je nekoč bila dostopna le preko štirimetrskega dvižnega mostu. V 11. stoletju ga je dal sezidati istrski mejni grof Ulrik I, da bi tako nadziral pomembne strateške poti. Ruševine utrdbe so na strmi skali, ločeni od Kraškega roba, ki ju je nekoč povezoval dvižni most. Danes so ostanki utrdbe ponovno dostopni preko kovinskega mostu.


Tu se nahaja tudi priljubljeno plezališče primerno tako za začetnike kot bolj izkušene plezalce. V kolikor vas navdušuje  plezanje, bi priporočal plezalni vodnik Kraški rob, avtorja Jurija Ravnikarja, ki je izšel leta 2017. 
Z utrdbe se odpre čudoviti pogled na okoliške hribe in doline. Pogled navzdol nam razkrije dolino reke Rižane, pogled navzgor pa hribovje s Tinjanom in Koprom v ozadju. Vredno ogleda, saj se pred nami razkrije domala vsa slovenska Istra. Ko se naužijemo razgleda, se odpravimo naprej. Izberemo Praproče - lahka pot, ki vodi skozi gozd do železniške postaje.





Držimo se markacij, ki vodijo do železniških tirov. Hodimo vzporedno z železnico po makadam cesti. 

Prispemo do železniške postaje Črnotiče.



Nadaljujemo svojo pot po makadam cesti naprej. Z leve strani nas spremlja vas Črnotiče. Na vaškem trgu, kjer so korita z vodo, stoji cerkev Svetega Pavla iz leta 1873. V ilirskih časih je bil vrh spremenjen v gradišče ( utrjena naselbina na vzpetini ), od katerega se je do današnjih dni ohranil dva do tri metre visok in deset metrov širok ter nekaj sto metrov dolg polkrožen obrambni nasip.





Pot nadaljujemo po cesti vse do kažipota za cerkev Marije Snežne. Sledimo markacijam. 



Vzpetina med vasmi Črnotiče in Praproče je že v prazgodovini služila kot gradišče.  O nastanku cerkve Marije Snežne obstaja več legend. V četrtem stoletju naj bi na isto noč papež in bogati Rimljan Ivan sanjala, da jima je Marija naročila, naj zgradijo cerkev na kraju, kjer bo 5. avgusta zapadel sneg. Tako pravi tudi legenda o Gradiščih, da je tega dne zapadel sneg na vzpetini, kjer so nato okoliški prebivalci zgradili cerkev.

Druga legenda pravi, da naj bi se Marija prikazala ljudem na vzpetini, o čemer še danes priča viden odtis noge v kamnu na stezi sredi hriba, preden se pride do stopnic in obzidja.

Tretja legenda pripoveduje o napadu turških konjenikov, ki so pridirjali pred cerkev. Pred vrati cerkve se je konj poveljnika ustavil in se zasukal. Kopito se mu je vdrlo v živo skalo. Ta odtis konjskega kopita v kamnu je viden nedaleč od vhoda v cerkev na zahodni strani.

Ko se odpravimo naprej, gremo desno od vhoda cerkve ter pridemo do markacij. 




Po nekajminutnem spustu navzdol se pot začne znova dvigovati. Na nekaterih delih bo treba prestopiti pašno ograjo. Po prihodu do kažipota se odločimo ali gremo po poti za Črnokalski grad na desno ali pa gremo levo pa si pogledamo še jamo Ladrico ( Golobja jama ). To nam vzame 10 minut hoje. Delček cca. tri metre spusta moramo opraviti po varovani poti ( "zajli" ). Za ogled jame moramo imeti vsaj osnovno jamarsko opremo. Najbolje je, da jamo obiščemo z izkušenim jamarjem. 








Po vrnitvi do kažipota gremo za Črnokalski grad. Nekaj čase še hodimo v zavetju dreves, nato se drevje razmakne, odpre se svet lepega, a robatega Kraškega roba. Pozornost pritegne RTV pretvornik na robu pečine. 
Pot ni nikjer izpostavljena, paziti je potrebno le zaradi strelskih jarkov in kavern, raztresenih po grebenu, in neravnega terena, iz katerega štrli manjše skalovje. Vzporedno s Kraškim robom vijuga železnica. Čudovit razgled nas spremlja vso pot.



Še malo...




Gremo levo, pri tem smo še posebej pozorni, saj pot vodi čez železniške tire. 


Pohod ni zahteven, večinoma hodimo po lepo uhojenih poteh. Da strnemo misli, se ustavimo pri utrdbi ter vpijemo lepote naše Istre. Za nami je čudovit izlet, pred nami pa nove dogodivščine.

Trajanje poti: 2 uri, odvisno od telesne pripravljenosti ter vmesnih postankov pri cerkvi, jami in še kje ... Naj se vam ne mudi. Ni važno, kako hitro, ampak kaj vse smo doživeli, videli, občutili ter s tem vsaj za kratek čas odmislili skrbi vsakdanjega življenja.





Slike so avtorsko delo  posneto s telefonom LG Zero

Viri;
http://kraji.eu/slovenija/crni_kal_grad/slo ( 15.11.2018 ).
https://www.pzs.si/izdelek.php?pid=572 ( 23.11.2018 ).
http://www.koper.si/index.php?page=static&item=2001327 ( 25.11.2018 ).
Vinčec, Milan. Slovenska Istra, Čičarija, Brkini in Kras. Planinska zveza Slovenije, Ljubljana 2016.








1 komentar: