petek, 11. januar 2019

Kokoška

Pohod na Kokoš


Kokoš, nekateri jo tudi imenujejo Kokoška, se nahaja na slovensko-italijanski meji v neposredni bližini Lipice. Je manjši greben na kraški planoti prepreden z lepo urejenimi potmi. Planota je zaradi blagodejnega podnebja razgibana in priljubljena destinacija za pohodnike in kolesarje. V preteklosti je bila neporaščena, domačini so jo imenovali gola planota, Golina. Zaradi podobnosti z italijansko besedo gallina (kokoš) se je grebena sčasoma prijelo ime Kokoš. 


Avtocesto zapustimo na odcepu Divača in nadaljujemo pot do vasi Lokev. Parkiramo pri pokopališču, od koder se odpravimo na pot. 

Lokev je naselje, ki pelje od Divače proti mejnemu prehodu z Italijo. Ime je dobilo po vodnem zbirališču. Zaradi pomanjkanja vode so domačini v preteklosti vodo zajezili v nekakšni mlaki, imenovali so jo lokev. V bližini vasi Lokev se nahaja tudi jama Vilenica. Velja za najstarejšo turistično jamo v Evropi, za ogled je bila obiskovalcem na voljo že leta 1633.

Pri kapelici nas smerokaz usmeri desno. 



Položna kolovozna pot nas pelje čez idilično travnato Lokavsko polje, vse do prvega počivališča. Poleg klopce je smerokaz, ki nas usmeri blago navzgor v gozd.




Prestopimo na zoženo bolj skalnato in z listjem posuto stezo, ki se obda z nizkim kamnitim zidom. Pridemo do razpotja, kjer nas markacija usmeri desno. Pri prehodu na bolj zemeljski del, se začne teren strmo dvigovati. Pot nas v vijugah vodi vse višje po gozdu.


Pot se izvije iz objema gozda in preidemo na makadam cesto. 




Nadaljujemo desno proti antenskemu stolpu.


Pred nami se odpre čudovit razgled. V jasnih dneh lahko opazujemo Triglav s sosednjimi vrhovi, Dolomite, kraške vrhove (Nanos, Vremščica, Slavnik) ter obalo z zaledjem. 


Koča na Kokoški stoji na vzpetini hriba Jirmanec. Svoja vrata ima odprta za vikende in praznike.

Današnji pohod je eden izmed krajših, saj sem za pot potreboval le slabo uro. Ob vikendih je ta destinacija precej obiskana, srečam precej pohodnikov oz. nedeljskih sprehajalcev, ki jih v lepih sončnih dneh ne manjka. 

Na vrhu se nam poleg razgleda ponuja tudi hrana iz planinske koče. 






Viri;


https://www.pdsezana.org/koca-na-kokoski/ ( 08.01.2019 ).

Vinčec, Milan. Slovenska Istra, Čičarija, Brkini in Kras. Planinska zveza Slovenije, Ljubljana 2016.

Ni komentarjev:

Objavite komentar