sobota, 23. februar 2019

Javornik SPP

Pohod Javornik nad Črnim Vrhom

Današnji pohod pričnemo iz vasi Podkraj v občini Ajdovščina, od koder se namenimo na Javornik.


Vas Podkraj leži na cesti med Col in Kalce in spada pod občino Ajdovščina. Leži na stiku kraških planot Trnovski gozd, Nanos in Hruščice na nadmorski višini 800 m. V središču vasi stoji cerkev sv. Marjete ter podružnična osnovna šola. Skozi naselje je vodila nekoč rimska cesta med Aquilis (Oglej) in Emono (Ljubljano). Tu je tudi ostanek ene izmed prvih krščanskih cerkev nasploh. V Podkraju je bil leta 1919 rojen Edi Šelhaus slovenski fotograf.

V vasi parkiramo pri planinskem kažipotu za Javornik.  Hodimo z juga proti severu, tako da je večji del pohoda obsijan s soncem.

Sneg na vsakem koraku :)

Orientacija danes ne predstavlja nobenega problema, saj je gaz v snegu dobro shojena. Tudi markacije na drevju so vidne.

Čudovit dan za pohod.

Pot nas vodi mimo piknik prostora. 

Lepo viden Streliški vrh. 


Pot nadaljujemo po robu Streliškega vrha, z desne strani se nam odpre čudovit razgled. 





Sledimo markacijam.

Za lažjo orientacijo je dobro imeti tudi zemljevid. Tako smo venomer na tekočem z našim trenutnim položajem.


Prihod na severno stran, ki je precej hladnejša in temačnejša.



Ponovno na soncu. Na naši desni sta dva vrhova: Špik in Dedni vrh, vendar nam pogled zastirajo drevesa.

Pirnatova koča na vidiku. Tu se malo spočijemo in okrepčamo ter dobimo žig iz SPP - Slovenska planinska pot.

Nadaljujemo do razglednega stolpa, od koder je obširen razgled. Na severu se vidijo Julijci s Triglavom, Karavanke s Stolom in Kamniške Alpe. Spredaj pa je Idrijsko hribovje, Porezen, Škofjeloško pogorje z Blegošem, Polhograjsko hribovje s Toščem in Grmado ter Ljubljanska kotlina s Posavskim hribovjem. Z vzhoda seže pogled do Gorjancev in Kočevskega Roga.  Na zahodni strani se razprostira Trnovski gozd s Čavnim in Golakom. Ob jasnem vremenu vidimo tudi Jadransko morje. Proti jugu se vidi Nanos. 



Panorama







Trajanje pohoda: 4 ure in 30 minut.

Današnji pohod je zaradi lepega vremena in zimskih snežnih razmer eden lepših. Pot je ravno prav shojena, ni preveč spolzka. Ne srečamo dosti pohodnikov, tako da večji del poti prehodimo v miru in zasebnosti. Od planinske koče pa do razglednega stolpa nas čaka kratek, a strm vzpon, ki je na koncu poplačan s čudovitim razgledom na vse strani.



Viri;
https://sl.wikipedia.org/wiki/Podkraj (14.02.2019).
https://www.pzs.si/koce.php?pid=160   (21.02.2019).

Ni komentarjev:

Objavite komentar